Du har måske hørt om 7% reglen

Home/Uncategorized/Du har måske hørt om 7% reglen

Du har måske hørt om 7% reglen

7% af vores kommunikation handler om det vi siger. 38% handler om måden vi siger det på og hele 55% om vores non-verbale kommunikation?

Der er bare et problem med denne ”regel”. Det er noget VRØVL.

At påstå, at det mindst vigtige er selve ordene i din tale er en hån mod dit publikums intelligens og mod din egen. Målet med en tale er at viderebringe informationer, en idé eller et budskab. Hvis dine ord ikke kan få dit budskab igennem, så kan ingen gestik – uanset omfang, eller tonale krumspring gøre arbejdet for dig

7% ”reglen” er baseret på forskning, som forskeren Albert Mehrabian udførte i 60’erne på UCLA , og som er blevet groft mistolket.

At kalde det for ”en regel” er allerede forkert. Da der kun blev lavet to studier. Forskere insisterer normalt på mange flere studier, der underbygger deres tese, før de kalder noget en regel.

Nå, men Mehrabian bad testpersoner om at lytte til en kvindes stemme, der sagde ordet ”maybe” på tre forskellige måder for at udtrykke a) at hun synes om b) at hun var neutral og c) at hun ikke synes om. Deltagerne blev også vist billeder af kvindens ansigt, mens hun udtrykte disse tre forskellige følelser. Så blev de spurgt om de kunne gætte følelserne de havde hørt, set på billederne og begge dele sammen. Resultatet; Testpersonerne kunne 50% oftere identificere den rigtige følelse udfra billederne end fra stemmen. I det andet studie blev testpersonerne bedt om at lytte til 9 forskellige optagede ord, tre af dem udtrykte noget man synes om (”honey”, ”dear” & ”thanks”) tre udtrykte neutralitet (”maybe”, ”really” &”oh”) og endelig tre ord der udtrykte noget man ikke synes om (”dont”, ”brute” & ”terrible”). Hvert ord blev udtalt på tre forskellige måder.

Testpersonerne blev bedt om at gætte følelserne, som man forsøgte at udtrykke og det viste sig, at testpersonerne var mere påvirket af stemmen end af selve ordene i sig selv.

På baggrund af disse to studier kom Mehrabian op med, den nu kendte og misbrugte ”regel”, at kommunikation kun handler 7% om de ord vi siger og 93% non-verbalt – hvoraf 55% er vores kropssprog og 39% vores brug af stemmen.

MIN PONTE. Mehrabians konklusion var, at ved inkonsekvent eller modstridende kommunikation – altså hvor ordene og stemmen eller ordene og kropssproget ikke matchede – så var kropssprog og tonalitet mere præcise indikatorer på følelser end selve ordene i sig selv. Men det var ALDRIG hans intention at denne konklusion kunne overføres til generel kommunikation – og i særdeleshed ikke til TALER eller præsentationer, som ALDRIG bør være inkonsekvente eller modstridende.

Så hvad kan vi så lære fra 7% reglen?. Basalt set ingenting. Vi er som formidlere og ledere, foran større eller mindre forsamlinger, stadig nødt til at stole på det vi altid har vidst; En tale der er forvirrende eller dårligt organiseret er en dårlig tale – uanset hvordan den er leveret. Essensen i en tale er, hvad dens budskab er.

Men naturligvis kan og skal budskabet understøtters og forstærkes med brugen af din stemme og dit kropssprog. Din evne til at få publikum involveret, til at skabe følelser og begejstre dit publikum kan være med til, at dit budskab blive bedre forstået, bedre husket og at dit publikum handler på dit budskab – og det er immervæk formålet med al formidling. At folk handler på det.

På mine selvstudie og blended learning uddannelser har jeg ca. 10 sider og 1 times video dedikeret til brugen af stemmen og nogenlunde det samme til non-verbal kommunikation. Ud af samlet 200 sider og 25 timers video. Så naturligvis er det vigtige emner, men at påstå, at disse to områder antager 93% af den samlede kommunikation giver ingen mening

Der, hvor jeg mener at brugen af stemmen og dit non-verbale sprog for alvor bliver vigtigt er, når det leveres i integritet med de ord du vælger at sige. At du virker autentisk i din brug af stemmen og i din mimik, gestik og øvrige kropssprog. Her kan meget falde på jorden – hvis der ikke er kongruens og du ikke er autentisk

Stemmens virkemidler

 • Volumen eller styrken – altså hvor højt jeg taler
 • Tempoet – altså hvor hurtigt jeg taler
 • Stemmelejet eller dybden – hvor dybt eller lyst jeg taler
 • Tonefald – Hermed hentydes til stemmens kurs og særligt hvordan man lægger trykket på enkelte ord og hvordan man slutter sætningerne af.
 • Udtalen – eller artikulationen – hvor tydeligt man udtaler tingene.

Kropssprogets virkemidler på scenen

 • Hvordan du tager scenen / rummet
 • Øjenkontakten
 • Gestik – brugen af dine arme & fingre
 • Mimik – brugen af dine ansigtsudtryk
 • Bevægelse på scenen
 • Placering ift publikum, afstand
 • Positur/holdning
 • Fysisk fremtoning

Træning i både brug af stemmen og kropssprog på scenen er faste elementer i alle uddannelser og 1-2-1 forløb i Academy For Public Speaking.

Du kan læse mere om de forskellige uddannelser, foredrag og coaching-løsninger som Academy For Public Speaking tilbyder på http://bit.ly/2VahUFT

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Thomas Rex

Thomas Rex

Thomas er blandt de mennesker i Danmark, der har hørt, analyseret og givet feedback på flest foredrag. Dertil har han selv holdt leveret godt 200 foredrag og workshops indenfor Personligt Lederskab, Goal setting, Networking og selvudvikling

Skriv et svar

Leave A Comment

Tilmeld dig nyhedsbrevet