Sådan overvinder du en dårlig oplevelse på scenen!

Home/Uncategorized/Sådan overvinder du en dårlig oplevelse på scenen!

Sådan overvinder du en dårlig oplevelse på scenen!

Tillader du en at en fejl i fortiden skal påvirke din nuværende og fremtidige performance på scenen? Læs med her og lær hvordan du kan give dig selv mere power – mens du lærer hvordan du kommer dig over en dårlig Public Speaking oplevelse.

Vi har alle prøvet at fejle. Men nogle af os har svært ved at lade det ligge i fortiden. Vi tillader alt for nemt, at en tidligere handling skal forme vore nutid og fremtid. Det mener jeg er en stor fejl. Det bliver som vi tror – hvis vi tror, at fortiden bestemmer over vores fremtid – så bliver det vores sandhed. Perception is reality.

Men her er en frigørende tanke: Din hukommelse af den tidligere erfaring kan være forspændt, hvilket gør resultatet meget værre end det faktisk var. Det gælder især, hvis det var en offentlig tale situation, der gik sydpå, der skaber taleangst og en frygt for, at det hele vil ske igen.

Hvis du oplever det jeg har beskrevet ovenfor, er du faktisk frosset i tiden.

Du lader tidligere fejl hæmme dig – selvom alt – dit publikum, dit indhold og du selv er er et helt andet sted med nye muligheder. Lad os se på, hvordan du kan tage kontrol over situationen og ryste støvet fra en tidligere dårlig oplevelse af dig.

I de sidste 11 år har jeg været med til at hjælpe ledere, foredragsholdere og iværksættere med at overvinde deres frygt for at tale offentligt.

Tidligere fiaskoer er en af de primære grunde til, at mine kunder lader sig kue, til at de accepterer at de mister kontrollen når angsten kidnapper deres selvtillid.

En af mange teknikker jeg bruger til at hjælpe dem med at genvinde deres tillid handler om at overvinde deres ”tillærte adfærd”

Tillært adfærd handler basalt set om en proces, hvor du lærer at fejle. Det involverer typisk en oplevelse i fortiden, hvor du leverer en tale eller præsentation. Noget gik galt og det programmerede den tanke i dig, at hver gang du skulle stå på scenen igen, så vil det hele ske igen. En tanke som er blevet forstærket over tid (fordi du tænker den igen og igen) sådan at den tilsidst bliver til en overbevisning.

Det er sådan set ligemeget om denne oplevelse er mange år siden – det kan være en optræden i folkeskolen, som stadig spøger .

Den grundlæggende tankeproces er at ”Jeg svigtede alvorligt foran et publikum – og det vil ske igen hver gang jeg træder på scenen”. Både de følelsesmæssige og fysiske reaktioner er lagret i kroppen og det bliver den perfekte selvopfyldende profeti.

Den gode nyhed er, at situationen temmelig sikkert var meget anderledes end du husker den. Vi har det med at overdrive, og der er med sikkerhed ingen af publikum der kan huske, hvad du kan huske.

Vi skal have dit hoved nulstillet – en proces vi kalder for kognitiv omstrukturering. Tænk på det som at erstatte en skrøbelig struktur med et nyt og stærkere fundament.

Du skal lære at sige til dig selv, at det slet ikke var så slemt som du tror det var. Uanset hvad der skete – så kan publikum alligevel ikke huske det mere end et par minutter.

Det er ikke, hvad der rent faktisk skete, der begrænser dig – det er din egen selvtillid der skaber denne fiasko. Jo længere tid du bruger på at bekymre dig og jo mere selvbevidsthed du er om din fejl – desto længere bliver den i systemet.

Når jeg arbejder med en klient som har problemer med tillært adfærd, så bruger jeg ofte en simpel metafor til at hjælpe den kognitive omstrukturering på vej. Men først slår jeg fast, at vi ofte har det med at være unødvendigt hårde ved os selv og at vi bruger mere tid og fokus på vores fejl end på vores successer.

Jeg starter med at spørge min klient ”Hvor mange gange har du leveret en tale eller præsentation med succes?”  Svaret er typisk ofte eller mange gange – måske endda hundredevis af gange. ”Og hvor mange gange har du oplevet at fejle”?  Så er der ofte en lang pause og svaret er derefter typisk ”nogle få gange eller måske bare en enkelt gang”.

Hvorfor er det at læringen er at vi kan fejle …… men ikke at vi for det meste har succes. Og så spørger jeg – lad os se på den anden side af mønten (min simple metafor) og så diskuterer vi, hvorfor det er ligeså vigtigt, at vi også lærer af de gange, hvor vi lykkes og har succes.

Dette er vigtigt, at to årsager:

  1. Chancerne er uendeligt mange gange større
  2. De positive følelser du vil opleve, når du har succes vil producere en ligeså stærkt selvopfyldende profeti

Hvis min klient stadig er i tvivl, så giver jeg måske en afsluttende hjemmeopgave, hvor jeg beder om at nedfælde på skrift 10 gange, hvor de har leveret en præsentation eller holdt en tale, hvor det er gået godt. Og så beder jeg dem nedfælde, hvad resultatet af den levering blev.

Du er velkommen til selv at prøve. Men uanset hvad, så bryd mønsteret. Tillad dig selv at tænke fremad mod succes i stedet for at låse dig fast på fortiden

Thomas hjælper via kurser, workshops og coaching ledere & ejerledere med at udvikle deres lederskab og med at manifestere det fra scenen.

Vil du lære at mestre Public Speaking – herunder forebygge og håndtere nervøsitet eller dit mindset, så kan du tilmelde dig en Academy For Public Speaking Uddannelse – du kan vælge mellem Basic (100% selvstudie), Pracitioner (blended learning forløb) og Masterclass (hvis du vil være ekspert) – du kan læse mere om disse her: https://academyforpublicspeaking.dk/ under uddanelser

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Thomas Rex

Thomas Rex

Thomas er blandt de mennesker i Danmark, der har hørt, analyseret og givet feedback på flest foredrag. Dertil har han selv holdt leveret godt 200 foredrag og workshops indenfor Personligt Lederskab, Goal setting, Networking og selvudvikling

Skriv et svar

Leave A Comment

Tilmeld dig nyhedsbrevet